Uzman Kupon

Futbol Sahası Ölçüleri Güncel Bilgiler *2022

FUTBOL SAHA ÖLÇÜLERİ

futbol saha ölçüleri

Futbol sahası ölçüleri nedir? En güncel bilgiler.

Futbol sahası ölçüleri nedir? futbol sahası kaç metrekare ? Saha ölçüleri nedir? Futbol sahası boyutları nedir?  gibi soruların en güncel cevaplarını sizler için bu yazımızda derledik. Yazımızda şu soruların cevabını bulacaksınız.

Kale ölçüleri nedir?

Futbol sahası dikdörtgen biçiminde olup 12 cm’den kalın çizgilerle çizilmiştir. Saha tam ortadan, orta çizgi ile iki eşit yarı sahaya ayrılmıştır. Dikdörtgen şeklindeki sahanın iki kısa tarafının tam ortasında da direk çapı 12 cm’yi geçmeyecek şekilde genişliği 7,32 m, yüksekliği 2,44 m olan birer kale bulunmaktadır.

Saha en-boy uzunlukları nedir?

Kısa kenarda bulunan karşılıklı iki çizgiye kale çizgisi, uzun kenarları gösteren çizgilere ise taç çizgisi denir. Kale çizgileri uluslararası standartlara göre 64 ile 75 metre arasında; taç çizgileri ise 105 ile 120 metre arasında olmak zorundadır.  Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından oyun kuralları kitabında sahanın dış ölçüleri ile ilgili net bir standart belirlenmemiştir.

Orta yuvarlak ölçüleri nedir?

Sahanın tam ortasında orta çizginin ikiye böldüğü ve merkezinde oyunun başladığı orta yuvarlak bulunmaktadır. Orta yuvarlağın çapı 9,15 metredir (9 metre 15 santimetre). Müsabakalar orta yuvarlağın tam ortasında başlatılmaktadır.

Kale Sahası ve Ceza Sahası Ölçüleri Nedir?

Her iki kalenin önünde kaleden 5,5 m mesafede kale sahası olarak adlandırılan dikdörtgen alan ve bu alanı çevreleyen 16,5 m boyunda ve 40,3 m eninde ceza sahası olarak adlandırılan başka bir dikdörtgen alan vardır. Ceza sahasının orta yuvarlağa yakın kısmında merkezi kaleye 11 metre uzaklıktaki penaltı noktası olan ceza yayı bulunmalıdır. Ceza yayının çapı 9,15 m’dir.

futbol sahası ölçüleri

Köşe Bayrağı – Köşe direği

Sahanın dört köşesinde en az 1,5 metre boyunda kale çizgisi ve taş çizgisini ayıran dört adet bayrak direği olmalıdır. Bu direkler taç çizgisi hizasında ve sahanın bir metre dışında da olabilmektedir.

Santra (Başlama Vuruşu)

Santra maçın ilk ve ikinci yarıları ve elemeli maçlarda olursa uzatmaların ilk ve ikinci yarılarının başlangıcında ayrıca gol sonrası oyun durduktan sonra maçın tekrar başlaması için yapılan başlama vuruşuna verilen addır. Santranın bir diğer adı da Başlama Vuruşu‘dur. Santra maç başında yapılıyorsa, oyunu başlatacak takım yazı tura atarak belirlenir. Yazı tura bahsini kazanan takım kaptanı kaleyi seçerken diğer takım oyunu başlama vuruşu ile başlatır. Belirlenen kale de, oyunu başlatan takım da ikinci yarında değişir.

Santra yapılırken orta yuvarlakta oyunu başlatacak takım oyuncularından iki kişi dışında kimse bulunamaz. İki takım futbolcuları da kendi yarı sahalarında bulunmak zorundadırlar. 2016 yılında yapılan değişiklikle birlikte başlama vuruşu esnasında topu rakip sahaya atma zorunluluğu kaldırılmıştır. Değişen kuralla birlikte başlama vuruşunu yapan takım topu kendi sahasına yönlendirebilmektedir.

Başlama vuruşunu yapan futbolcu, ikinci bir futbolcu topa dokunmadan önce tekrar topa dokunursa rakip takım lehine endirekt serbest vuruş kullanılır. Başka bir ihlalde ise santra tekrar edilir.

Panaltı

Penaltı bir takımın kendi ceza sahasında kasten elle oynaması veya hücum eden futbolculardan birine faul yapması durumunda rakip takımın kullandığı atıştır. Hücum eden takımın oyuncusuna faul yapıldığı halde gol atarsa hakem gol kararı verir ve oyun başlama vuruşu ile başlar.  Penaltı atışı, kaleye 11 metre uzaklıktaki penaltı noktasından kullanılır. Atış kullanılırken kaleci kale çizgisi üzerinde veya gerisinde bulunmalıdır. Bu esnada iki takım futbolcuları da ceza sahası ve ceza yayı dışında konumlanmalıdır. Penaltıyı kullanacak futbolcu topa bir defa dokunabilmektedir. Top kaleciden dönerse veya direkten döndükten sonra başka bir oyuncuya temas ederse penaltıyı kullanan oyuncu tekrar topa dokunabilir. Atışı kullanan oyuncu direkten dönen topa başka bir futbolcu dokunmadan dokunursa top rakip  takıma verilir.

Penaltı kullanan oyuncu topu doğrudan kaleye göndermek zorunda değildir. Atış kullanan oyuncu takım arkadaşına pas verebilir.

Endirekt Serbest Vuruş Nedir?

Oyun kuralları içinde olmayan bazı hareketler için kullanılan atış şeklidir. Kale sahası dışında sahanın her yerinden kullanılabilir. Doğrudan kaleye atıldığında gol olsa bile golün geçersiz olduğu bir atış şeklidir. Bu atış sonrasında atılan golün geçerli olabilmesi için topun atışı kullanan oyuncu dışında en az bir oyuncuya temas etmesi gerekir.

 

Futbol Topu Ölçüleri Nedir?

Futbol Topu Ölçüleri

Futbol topunun boyutları IFAB’ın belirlediği kurala göre şu şekilde olmalıdır. Küre biçiminde çevresi 68-72 cm arası olmalı. Top düz bir zemine bırakılınca en üst noktasının zemine olan dikey uzaklığı 58-60 cm olalıdır. 16 yaş ve üzeri gruplar için kullanılan toplarda ağırlık 410-450 gr aralığındayken hava basıncı da 06-1,1 atm (atmosfer basıncı) arasında olmalıdır.

 

 

 

 

 

Mini Futbol Sahası Ölçüleri nedir?

Mini Futbol Sahalar, diğer adıyla Minyatür futbol sahaları belli bir standarda sahip olmamakla birlikte çoğunlukla 20 metre boyunda 40 metre boyundadır. Daha geniş ölçülere sahip sahalar ise 35 metre boyunda ve 60 metre eninde yapılmaktadır.

Exit mobile version